Azlina6861's Instagram Audience Analytics and Demographics

@azlina6861

Malaysia

🤝 Membantu Orang Bisnes Dengan Selesaikan Kerja-kerja Menulis Mereka. Manuskrip buku | ebook | Content @azlinaghostwriter @ghostwriter_kuantan
nor▓▓▓▓▓@gmail.com
Kuantan
Malaysia
25–34

Business Category

Creators & Celebrities

StarNgage Profile

Free Promotion Count

8

Paid Campaign Count

12

Get Our Influencer Rate Card Today!

A brand new way for you to compare the rates of influencers across the world.

Learn More

PROFILE OVERVIEW OF AZLINA6861

47.4% of azlina6861's followers are female and 52.6% are male. Average engagement rate on the posts is around 0.60%. The average number of likes per post is 45 and the average number of comments is 2.

Azlina6861 loves posting about Lifestyle, Cooking, Hair & Beauty, Health & Fitness, Food & Drink, Kids & Parenting, Photography, Game, Fashion, Technology, Travel, Nature & Outdoors, Humor, Gardening, Film, Music & Books, Education, DIY & Crafts, Design, Celebrities, Cars & Motorcycles, Art, Architecture, Animals & Pets.

Check azlina6861's audience demography. This analytics report shows azlina6861's audience demographic percentage for key statistic like number of followers, average engagement rate, topic of interests, top-5 countries, core gender and so forth.

Followers
6,818
Avg Likes
45
Avg Comments
2
Posts
3,722
Global Rank
241,556
Country Rank
-
Category Rank
-

GENDER OF ENGAGERS FOR AZLINA6861

Female
47.4 %
Male
52.6 %

AUDIENCE INTERESTS OF AZLINA6861

  • Beauty & Fashion 84.71 %
  • Travel & Tourism 75.97 %
  • Business & Careers 58.58 %
  • Fitness & Yoga 53.35 %
  • Art & Design 46.45 %
  • Children & Family 46.42 %
  • Entertainment 46.39 %
  • Movies and TV 43.96 %
  • Photography 39.92 %
  • Technology & Science 38.62 %
  • Sports 37.15 %
  • Clothes, Shoes, Handbags & Accessories 37.15 %
  • Music 37.15 %

RECENT PHOTOGRAPHS

RECENT VIDEOS

Face Massage .. look very young

RECENT POSTS

32 0

📹 CAKNA MATEMATIK SIRI 2 :1 jam sehari bersama GB SHAHRIL 📹 ZOOM Meeting RM9 PER KELAS❗* 🚁Siapa Cepat, Dia Dapat ! 🍂 HANYA RM9 BAGI SATU SESI KELAS 🍂 RM 120 bagi 14 sesi kelas Fokus Pengisian Kelas 🥈Meningkatkan Tahap Penguasaan ke TP6 🎖️Soalan Penyelesaian Masalah 🥇Pelbagai Strategi Menjawab 🏅Pembelajaran Topikal 🥈Mengaplikasi Konsep Matematik JADUAL KELAS 🗓️ 2 Ogos – 31 Ogos 2021 🎓 Isnin | Selasa | Rabu 🕰️ 1.30 tengah Hari - 2.30 petang 🏫 14 sessi kelas (RM120) 💵 RM9 per kelas 👒 Guru Cemerlang Matematik 👒 Guru Ikon Pendidikan Kebangsaan 👒 Jurulatih Utama Kebangsaan 👒 Guru Inovatif Kebangsaan 👒 Penulis Buku Matematik KSSR 👒 Guru Penyampai Didik TV KPM 🕵🏻♀ KHAS UNTUK PELAJAR TAHUN 5 & 6 2021 📚 JADUAL KELAS 📢 Minggu Pertama 🎀02 Ogos 2021 📔Isnin 01.30pm 🐞 Penyelesaian Masalah Perimeter 🎀03 Ogos 2021 📔Selasa 01.30pm 🐞 Penyelesaian Masalah Luas 🎀04 Ogos 2021 📔 Rabu 01.30pm 🐞 Penyelesaian Masalah Isipadu 📢 Minggu ke 2 🎀 09 Ogos 2021 📔 Isnin 01.30pm 🐞Penyelesaian Masalah Koordinat 🎀 10 Ogos 2021 📔 Selasa 01.30pm 🐞Penyelesaian Masalah Nisbah & Kadaran 🎀 11 Ogos 2021 📔 Rabu 01.30pm 🐞Penyelesaian Masalah Mod & Median 📢 Minggu ke 3 🎀16 Ogos 2021 📔 Isnin 01.30pm 🐞Penyelesaian Masalah Min & Julat 🎀17 Ogos 2021 📔 Selasa 01.30pm 🐞Penyelesaian Masalah Piktograf 🎀18 Ogos 2021 📔 Rabu 01.30pm 🐞Penyelesaian Masalah Carta Palang 📢 Minggu ke 4 🎀23 Ogos 2021 📔 Isnin 01.30pm 🐞Penyelesaian Masalah Carta Pai 🎀24 Ogos 2021 📔 Selasa 01.30pm 🐞Penyelesaian Masalah Kebolehjadian 🎀25 Ogos 2021 📔 Rabu 01.30pm 🐞Rangkuman 3P (Pecahan, Perpuluhan & Peratus) 📢 Minggu ke 5 🎀30 Ogos 2021 📔 Isnin 01.30pm 🐞Rangkuman Panjang, Jisim & Isipadu Cecair 🎀31 Ogos 2021 📔 Selasa 01.30pm 🐞 Rangkuman Nombor dan Operasi 📞 Pertanyaan & Penyertaan Wasap.my/601127166046 Wasap.my/601156998919 Wasap.my/60126509622 https://t.me/FlyHigh_EducationCentre

39 1

Umum tahu, bagaimana trending menulis meledak di social media sekarang. Bagi mengikat pembaca, sebagai seorang penulis tak perlu lagi menulis secara hardsell sebaliknya menggunakan kaedah storytelling. Iaitu menulis dengan gaya bercerita. Tulis Novel? anda pun boleh. Iaitu karya daripada Maria Kajiwa. Buku ini bukan sahaja boleh di gunakan oleh penulis novel, bahkan boleh di gunakan sesiapa sahaja asalkan minat mendalam dalam bidang penulisan. Kenapa Kak Ina berkata begitu? Kaedah storytelling lebih dekat dengan pembaca. Menulis novel kerana ingin menyampaikan buah fikiran, mesej dan nasihat yang baik kepada masyarakat. langkah demi langkah dari awal sehingga akhir proses penghasilan manuskrip bahan mentah sesebuah novel. Menulis novel kerana minat bercerita sejak kecil. Menulis novel untuk mengasuh diri menjadi lebih terbuka dan berani. Menulis novel untuk sumber pendapatan. Menulis novel kerana mahu menerangkan sesuatu perkara yang tidak dapat diterangkan dengan cara biasa. Kesimpulannya, terdapat banyak sebab untuk kita belajar menulis. Mungkin lebih daripada satu diatas. Contoh penggunaan dialog dalam perbualan : "Kenapa awak menangis?" tanya Ani "Aku sedih, adik aku mahu ke sekolah," jawab Yana sambil menyapu air matanya. Tujuan dialog adalah bantu cerita itu supaya sedap di baca dan tidak hambar. Jika anda memang berminat dalam penulisan novel serta ingin berkongsi dengan para pembaca. Kak Ina rasa, naskah ini adalah pilihan yang tepat. ada offer 29% sebelum bertukar ke harga asal >https://shp.ee/4tvh7cd . Link di bio👆👆 Nor Azlina Servis Menulis Berhantu N.A Ghostwriter Empire #naghostwriter #servismenulis #penulisupahan #ghostwriter #kbba9

38 1

Satu kejayaan terbesar, buat seorang mama yang nak bercerai susu dengan anak. Ya, satu fasa sukar bagi seseorang yang bergelar mama / ibu / Ummi / mak. Bukan mudah , ingin menukar dari penyusuan badan sejak lahir kepada susu botol. Hampir dua minggu kenalkan Yusuf dengan botol susu. Akhirnya, semalam misi berjaya. Jika dahulu, nampak jer Kak Ina bancuh susu di dapur. Laju-laju Yusuf berlari ke ruang tamu, menyorok. Risau kena paksa minum susu botol. Letih juga macam ni setiap hari, dan seterusnya membazirkan susu dan wang ringgit. Entah bagaimana, ilham datang sewaktu makan tengah hari semalam. Tekak teringinkan air bandung pada awalnya. Dan, Yusuf pula nampaknya berminat betul dengan air bandung. Jadinya, terus Kak Ina bancuh susu dan letakkan sedikit pewarna sirap ke dalam bancuhan susu tersebut. Alhamdulillah, Yusuf tersenyum melihatkan 'susu bandung' miliknya itu. Syukur. Waktu tidur malam , dia dah tak meragam lagi. Perutnya kenyang dengan 'susu bandung'. Langsung tak bangun malam minta susu. Semoga ianya berkekalan begini. Satu kes besar sudah selesai akhirnya. Alhamdulillah. Nor Azlina Servis Menulis Berhantu N.A Ghostwriter Empire #servismenulis #naghostwriter #penulisupahan #ghostwriter #kbba9

45 1

Sana sini kes bunuh diri semakin menjadi-jadi, seolah ia satu trend terkini. Jadi, masalah depression ni jangan dibiarkan. Kita cegah sebaiknya. Kak Ina kongsikan tips apa nak buat bila depsression atau dalam stress. 1. TUTUP SOCIAL MEDIA SEMENTARA WAKTU Buat sementara waktu, TOLONG! Jangan buka atau layan social media. Ia sedikit sebanyak akan buat anda semakin tertekan. 2. ISTIGHFAR Perbanyakkan istighfar, jadikan amalan anda. Bisikan syaitan mampu di kalahkan dengan istighfar. Cara bacanya : Astaghfirullaha allazi la ilaha illa huwa al-hayy al-qayyum wa atubu ilaihi Maksud: Aku memohon ampun kepada Allah, yang tiada Tuhan selain daripada-Nya, yang bersifat Maha Hidup dan Maha Memelihara, dan aku bertaubat kepada-Nya. 3. QIAMULAIL Masa yang tepat, allah datangkan ujian ketika semua dalam tempoh PKP. Kita mempunyai banyak masa untuk beribadah. Jadi, bangun lah satu pertiga malam untuk melakukan solat-solat sunat ( taubat, hajat , witir dan tahajud ) . Mintalah pada allah sungguh-sungguh. 4. MEMBACA AL-QURAN Sepanjang PKP ini, perbanyakkan dengan membaca al-quran. Jadikan al-quran sebagai rakan kita. Selain jiwa tenang, minda dan penglihatan kita menjadi tajam. Seterusnya , di akhirat kelak kita akan ditemani al-quran sebagai penyelamat sewaktu di akhirat. Apabila al-Quran sentiasa tersemat di hati, kita terhindar daripada sifat mazmumah seperti mudah berprasangka buruk, risau tidak menentu, hasad, kufur dan riak. “Bacalah al-Quran kerana al-Quran itu akan memberi syafaat kepada pembacanya di akhirat kelak. Dan bacalah Az Zahrawain iaitu Surah Al-Baqarah dan Ali Imran kerana kedua-dua surah itu akan datang pada hari kiamat, seolah-olah kedua-duanya bagai sekelompok awan atau payung yang menaungi, atau dua kelompok burung yang mengembangkan sayapnya. Kedua-duanya akan membela pembacanya pada hari kiamat.” (Riwayat Imam Ahmad) #kbba9

56 0

Suasana hari itu, panas terik. Sunyi sekali di luar rumah. Tiada satu kenderaan apapun yang lalu lalang di depan rumah ku. Yang juga merupakan laluan jalan utama. "Eii, atut [ takut ]. " Ujar Sara sambil menunjukkan lututku yang berwarna ungu dan sedikit kehijauan. 'astagfirullah halladzim' Spontan dalam hatiku mengucapkan kalimah Allah. Anak mataku seakan ingin tercabut , melihatkan lutut ku berwarna sedemikian. Menggigil kaki ku secara tiba-tiba. Lantas, aku mengingati apa yang berlaku semalam. Apabila diingati kembali, sebelum waktu tidur. Langsir di tingkap bilik bertiup, walhal tingkap tertutup. Jadi, aku abaikan sahaja. Lalu ku pejamkan mata. Beberapa minit, hampir terlelap. Tiba-tiba perutku memulas. Sakit yang amat. 'ah, sakit perut nak period kot ni' bisik hatiku. Tapi entahlah, seingatku mata ku sudah tertidur akibat kepenatan siang tadi. Aku layankan sahaja sakit perut memulas, ada kala seakan ingin terputus antara pinggang dan badan. 'Eh, aku kan mengandung 20 minggu. Mana mungkin ada (period ) senggugut teruk." Dalam tidur, minda ku menghantar signal supaya bertindak. Spontan aku duduk di tilam empuk. Bila diingatkan kembali agak seram dengan kejadian ini. Tanda lebam berwarna ungu kehijauan bukanlah diriku terhantuk di mana-mana. Dan selepas kejadian ini lah, pendarahan sering berlaku. Di awal kehamilan, berlaku spotting. Sehinggakan aku menjadi fobia setiap kali ke tandas. Hampir pitam melihat darah, walau sekadar spotting. Pemeriksaan sudah dilakukan di klinik swasta, di dapati aku bukanlah menghadapi masalah uri di bawah. Doktor berbangsa cina juga menyarankan ku untuk berubat secara tradisional. Alhamdulillahillah, kandungan ku selamat, pelbagai ujian sewaktu mengandungkan Soffea. 38 minggu dia dilahirkan dengan begitu mudah sekali. ***** - Tamat - Nor Azlina Servis Menulis Berhantu N.A Ghostwriter Empire #servismenulis #naghostwriter #penulisupahan #ghostwriter #KIkisahmisteri #kbba9

43 4

Semalam sampai serunding ni. Hari ni dah kena berpantang. Tapi curi-curi makan sikit petang ni. Kak Ina rasa ni serunding paling melekat dihati. Kenapa? 1. Warnanya memainkan peranan. Rempah serunding ni, rasa keunikan tersendiri. 2. Berbeza Paling ketara, kat tempat lain tak dapat macam ni. Tekstur serunding ni, dia memang 'ikhlas' nak jamu anak tekak pelanggan. Dia tak kedekut, besar-besar juraian serunding ni tiap hirisan serunding. 3. Cara makan Boleh pelbagaikan cara makan serunding ni. Sebagai contoh: Boleh di makan bersama roti, biskut kering, makan bersama nasi panas, jadikan inti popia mini, jadikan karipap mini, dan juga makan bersama ketupat. Paling percaya, serunding ni fresh. Bukan stock lama. Oleh sebab serunding ni sedap, Kak Ina terus grab packaging besar. 500gram.. Nak juga? Cari @dorsett.pink Nor Azlina Servis Menulis Berhantu N.A Ghostwriter Empire #servismenulis #naghostwriter #penulisupahan #ghostwriter #kbba9

39 1

Maksudnya.. Jangan bina kejayaan dengan tujuan untuk menunjuk . Bukan juga untuk membalas dendam tunjuk anda berjaya. Betulkan niat dengan segera. Boleh berjaya juga, Tapi .. Pada satu tahap anda akan berhenti separuh jalan. Kerana anda penat! Dah berjaya tunjuk. Jadi, pesan Kak Ina sila betulkan NIAT anda. Nor Azlina N.A Ghostwriter Empire #ghostwriter #naghostwriter #servismenulis #kbba9

106 10

Hujan renyai-renyai di luar, kedengaran sayup suara memberi salam. "Mama, ada orang jual keropok lekor datang." Tercungap-cungap Sara ke bilik menulis. "Suruh dia tunggu kejap." Dengan pantas aku bangun dari kerusi di depan meja menulis. Sambil mata meliar mencari tudung dan baju lengan panjang di almari bilik. "Mama, orang tu dah pergi ke rumah jiran belakang rumah." Jelas muka sedih Sara. "Erm, takde rezeki kita lah ni nak merasa keropok lekor." Keluh aku yang baru sahaja berangan untuk minum petang ini. ***** Baru sebentar aku menanggalkan tudung dan menukar baju. Tiba-tiba.. "Assalamualaikum, keropok lekor. Nak tak?" Kelihatan kelibat seorang lelaki berhelmet, berbaju hujan. Dengan motosikal parking dalam ruangan parking kereta rumah. "Wa'alaikumsalam. Saya mahu. Berapa?" Laju aku menjawab. Semua perasaan ada masa ni, antara teruja dan lapar. "Sebelas ringgit 10 batang." Tangan nya sudah bersedia untuk membungkus keropok lekor. "1 bungkus ya." Suami sebagai wakil untuk mengambil keropok yang siap dibungkus. Setelah keropok bertukar tangan. Lantas, aku membuka bungkusan. Memang tak sabar melihat isi keropok lekor tersebut. Apa yang menarik mengenai keropok lekor ini : Kualiti : - Keropok lekor panas. Bagi yang gemar makan keropok lekor mentah, ini lah masanya. Potong terus makan. Panas-panas. - Warna keropok lekor, lulus! Nampak dari situ, kesedapan jelas. - Cukup ikan. Bukan tepung semata. - Menggunakan Ikan segar. Jika tidak segar, sudah pasti akan gatal lidah. Tindak balas segera, jika ikan tidak segar. - Sos pun sedap. Tak manis, pekat merah. Pendek kata, cemerlang sungguh produk keropok lekor ini. Dan, orangnya pun nampak peramah. Sebaik bungkusan keropok dibuka, Kak Ina dah makan mentah sedikit. Hampir menjerit tadi, sebab Keropok lekor ni sedap. Cemerlang! Tahap kesedapan keropok lekor ni sampai nak menangis dibuatnya. Bukan apa, amat sukar nak jumpa keropok lekor yang betul-betul rasa keropok. Kebanyakan nya, rasa tepung dan pucat. Didoakan semoga Allah kurniakan rezeki berlimpahan buat individu ini. Sanggup berhujan, bergerak dari rumah ke rumah untuk mempromosikan keropok lekor nya. Awi 0149128411 #kbba9

66 2

Tu dia, macam mimpi. Sungguh, sesuatu yang berlaku memang tak jangka. Bila ada depan mata, Kak Ina terus jer sapu. Lama dah teringin nak belajar storytelling dengan betul. Ni, baru selepas sejam join webinar Syed Gadaffi. Masih menggigil lagi. Sebelum ni Kak Ina memang dah ada kemahiran storytelling, cuma nak perbaiki lagi. Sebab sebelum ni rasanya macam syok sendiri menulis. Oleh sebab Kak Ina suka bercerita, ini yang Kak Ina ambil kelas. Dipendekkan cerita, dalam kelas ni ada banyak juga pantang larang bermain dengan storytelling. Ada struktur tersendiri, tak boleh main langgar jer. USP dalam webinar ni, sudah tentu gaya penyampaian tuan Syed sebagai host. Tak mengantuk, energetik! Ketawa dia mahal. Ok, lepas ni akan banyak lagi Kak Ina akan bercerita mengenai apa yang di lihat , rasa serta mendengar supaya hidup ni penuh warna warni. Dapat membuka minda pembaca. Berbaloi, join webinar macam ni. Kak Ina Servis Menulis Berhantu N.A Ghostwriter Empire #storytellingmemukau #naghostwriter #servismenulis #ghostwriter #penulisupahan #kbba9

34 2

[ATTN : OWNER BISNES ] Ya, awak yang Scroll baca ni. Kan hari tu awak cakap, awak sakit kepala nak buat artikel untuk affiliate awak. Awak nak suruh team sebarkan artikel mengenai prodak kan? Awak cakap, sakit kepala nak buat content. Awak juga cakap tak mahir buat #copywriting . Awak juga yang jeles tengok pesaing awak ada banyak content kat page dia. Dan, awak juga cakap pada Kak Ina nak bangkit semula . Nak buat come-back di Facebook? Awak mengadu, awak menangis pada Kak Ina takde masa nak menulis ebook. Awak lupa yeeee.. Ok, kalau dah ingat. Ayuh, DM Kak Ina. Sebelum kuota #servismenulis Kak Ina penuh bulan Julai 2021. Kak Ina / Nor Azlina Servis Menulis Berhantu N.A Ghostwriter Empire #penulisupahan #ghostwriter #naghostwriter #kbba9

40 0

7 sebab mengapa anda GAGAL men-ju-al : 1. Ikut orang Menjual ikut orang, sebab orang lain buat jadi. Anda pun buat, tapi dengan hangat-hangat tahi ayam. 2. Ilmu Takde ilmu, sayang duit untuk join mana-mana kelas berbayar. Takut tak jadi. Lebur duit. Ingat! Untuk menjadi orang bisnes, anda mesti rajin join kelas-kelas ilmu. Dari sini, booster anda untuk berjaya. 3. Copywriting Mesti guna #copywriting untuk memikat prospek anda. Dari sini, mampu menggugat iman prospek supaya mem-be-li prodak atau servis anda. Dari tulisan terus ke hati prospek. 4. Sombong Ya, sombong. Berniaga syok sendiri. Tak kaji market. Bukan semua prospek perlukan prodak kita tapi segelintir sahaja. Cari prospek yang tepat. 5. Mindset Asyik fikir rugi, fikir takde sape nak beli, fikir prodak berlambak orang yang sama men-ju-al dengan anda. Sebaliknya ubah mindset. Sebagai owner bisnes, anda mesti pandai 'psiko' diri sendiri terlebih dahulu sebelum anda 'psiko' prospek anda. 6. Takde content Kata owner bisnes, tapi content takde. Macam mana nak tarik prospek supaya mem-be-li dari anda. Bina trust dulu, barulah prospek yakin untuk membeli. 7. Malu Ni paling bahaya! nak berbisnes, mana boleh malu. Nak pro-m0te servis dan prodak pun malu-malu. Nampaknya, memang tak ke mana bisnes anda. 7 sebab ni saya harap anda mampu ubah, jika anda seorang owner bisnes. Nor Azlina Servis Menulis Berhantu N.A Ghostwriter Empire #naghostwriter #servismenulis #ghostwriter #penulisupahan #kbba9

28 2

📹 *SEMINAR IMPAK MAKSIMUM TAHUN 5 dan 6 2021* 📚 *BM • BI • MATEMATIK • SAINS* (Serendah RM50 per subject) 🍂 📹Jom sertai *Bengkel Tahun 5 & 6 SESI 1* bersama 4 guru cemerlang. ✅ TERHAD KEPADA 100 ORANG SAHAJA (Online) ✅ UNTUK TAHUN 5 DAN TAHUN 6 🎓Teras PBD dan DKSP 🎓Persediaan Awal ke Sekolah Menengah dan Ke Sekolah Khusus (SBP & MRSM) 🎓'Wrap up' sessi Sekolah Rendah 🍂 Yuran penyertaan adalah sebanyak *RM180 (Online)* bagi setiap sesi Bengkel yang berlangsung selama *2 hari* dan merangkumi *4 subjek* per sesi. *📚SESI 2* *🗓️ 03 & 04 JULAI 2021* *🏫 ZOOM Meeting* (berubah atas faktor perlaksanaan PKP) *Tenaga Pengajar* 🎓 GB Shahril 🎓 Sir Hazwan 🎓 Cikgu Bob 🎓 Cikgu Shukry Supaat Jadual Waktu 🗓️ Sabtu & Ahad 🕰️ 8.00am - 2.30pm *SABTU* 🎓 Bahasa Melayu 🕰️ 8.00am - 11.00am 🎓 Matematik 🕰️ 11.30am - 2.30pm *AHAD* 🎓 Bahasa Inggeris 🕰️ 8.00am - 11.00am 🎓 Sains 🕰️ 11.30am - 2.30pm *Tarikh Bengkel* 1) Sesi 1 - 29 & 30 Mei 2021 (Online) 2) Sesi 2 - 03 & 04 Julai 2021 3) Sesi 3 - 28 & 29 Ogos 2021 4) Sesi 4 - 25 & 26 Sept 2021 *Yuran Penyertaan* 💵 *RM180* per session bagi kelas *online* (2 hari/4 subject) 🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸 *Pertanyaan & Penyertaan :* Wasap.my/601156998919 Wasap.my/601127166046 Wasap.my/0192959863 https://t.me/joinchat/gX0h5OBn0XFjZDBl

55 10

Alhamdulillah, terima kasih team #kbba9 dan Optom Malaysia. Korang pernah dengar Optom? Kalau korang ada masalah mata, rabun, silau, juling dan sebagainya boleh hubungi mereka. Servis terbaik punya. Oh yaaa, jika korang nak custom made punya cermin mata pun mereka boleh buat. Atas jenama korang sendiri ! Ikut reka bentuk yang korang nak sendiri... 👍 Boleh tengok diweb: https://optom.com.my/ @optombangi @optombangi ps: Korang nak tak, Bello Magic Mug ni? Tungguu... nanti ada giveaway dari #kbba9 #optom #kbba9

38 0

Basque burnt cheesecake. #resipimudah #resipi Saiz comel jer kan? Bukan kedekut nak potong. Tapi takde paper baking nak alas dalam loyang. Jadilah potong dalam loyang bentuk kecil. Loyang petak bersaiz 6 inci. Resipi : 3 biji telur 2 Sudu Besar tepung gandum 1/2 cawan gula [ di blender ] 250gm Cream Cheese Tartura 1 kotak susu UHT [ saiz kecil 200ml ] Lemon [ di potong 2, ambil sebelah sahaja ] Loyang saiz 6' [ jika guna saiz besar, kek tak cantik. Tak naik tinggi ] Cara-cara buat Basque burnt cheesecake : 1. Masukkan telur, tepung gandum, Cream cheese [ dipotong ], gula, perahkan lemon dan susu kotak. Blender sekali. Biar adunan sebati. 2. Adunan dah sebati, curah ke dalam loyang. 3. Hentak perlahan-lahan, bekas loyang yang berisi adunan supaya adunan tersebut sekata. 4. Bakar pada suhu 230'c selama 15 minit. Suhu ini saya gunakan air Fryer turbo twins. Jadi, suhu setiap air Fryer tidak sama. Kenali Air Fryer masing-masing, okay? 5. Dah masak, tak boleh potong lagi. Tunggu sejuk. Kemudian simpan dalam peti sejuk selama 3 jam. Baru sedap di nikmati. Saya rasa, resipi ini dapat membantu anda yang takde mixer . Dalam masa yang sama, nak jimat tak mahu beli Whiped cream. Nota : Lemon di gunakan sebagai pengganti perasa vanila. Penelitian saya, guna lemon lagi best. Rasa tu naik. Selamat mencuba~ #resipiazlinagw #kbba9

42 2

Selain membaca, anda juga perlu berguru. Tak kisah berguru secara online atau bersemuka. Tapi sekarang lebih kepada online jer. Teringat satu masa dulu, saya beli buku untuk dapatkan ilmu. Tapi bagi saya yang Introvert ni, berguru secara bercakap lebih meresap dalam minda saya. Mudah saya hadam. Terus saya buat. Begitu juga dengan ilmu-ilmu #copywriting dan marketing . Jika dikumpulkan sudah 5 orang guru saya belajar. Andai saya tidak berpuas hati, akan saya upgrade ilmu tersebut sampai tahap memberangsangkan. Jadi, bergurulah dengan mana-mana guru sekalipun. Bila dah ada ilmu terus buat. Janganlah peram. Bila dah dah banyak ilmu, jangan pula sombong. Nor Azlina Servis Menulis Berhantu N.A Ghostwriter Empire #servismenulis #naghostwriter #ghostwriter #penulisupahan #kbba9

58 6

Dunia semakin gila, setiap kali ada perkhabaran gembira dari rakan-rakan yang memuat naik status di social media. . Saya pasti akan ada segelintir individu yang tidak berpuashati. Rasa kurang senang dengan nikmat yang dikecapi oleh orang lain, lalu mengharapkan nikmat tersebut itu hilang daripada orang itu. Hal ini amatlah dilarang oleh agama. Firman Allah menyebut : إن تمسسكر حسنة تسؤهم وإن تصبكر سيئة يفرحوا بها Apabila kamu mendapat kebaikan, nescaya mereka akan berasa kurang senang, tetapi apabila kamu mendapat musibah, maka mereka pun berasa gembira ria kerananya (Ali 'Imran 3 : 120) Sifat ini dipanggil hasad. Ia adalah haram dalam segala segi kecuali nikmat yang diperolehi oleh seseorang yang derhaka kepada perintah agama. Lalu nikmat yang ada itu, dijadikan alat untuk bermaksiat dan melakukan kerosakan diatas bumi. Jadi, tidak salah jika kita menginginkan nikmat tersebut ditarik Allah. Pernah tak kalian mengharapkan , apa yang 'orang lain dapat' dalam masa yang sama nikmat tersebut dapat dimiliki kalian juga? Tetapi dalam sisi lain kalian tidak berdoa nikmat tersebut hilang daripada orang lain. Jika kalian berfikiran begini. Tahniah! Ia adalah sifat yang dibenarkan oleh agama Islam. Dipanggil ghibtah. Firman Allah yang bermaksud : "Dan, dalam ( mencari kelebihan ) itu, maka hendaklah berlumba-lumba bagi orang yang inginkan perlumbaan." ( Al-muthaffifin 83 : 26 ) "Berlumba-lumbalah kamu untuk mendapat keampunan Allah" ( Al-Hadid 57: 21 ) Tanda seseorang memiliki sifat Hasad : 1. Suka mengampu bila berdepan. 2. Suka mengumpat apabila dibelakang. 3. Gembira apabila orang lain menghadapi musibah. Sesungguhnya, orang yang mempunyai penyakit hasad akan berasa sedih dan terseksa jiwanya sepanjang hidup. Cara untuk mengubati hasad ialah dengan ilmu dan amal. Iaitu tanamkan dalam diri bahawa keyakinan yang bersungguh-sungguh. Apa yang berlaku adalah qada' dan qadar Allah. Segala nikmat yang diberikan Allah telah diatur. Nor Azlina Servis Menulis Berhantu N.A Ghostwriter Empire #naghostwriter #servismenulis #ghostwriter #penulisupahan #kbba9

47 1

Kenali OPTOM..Anda pasti jatuh cinta. #kbba9

53 3

Tanda bersyukur yang sebenarnya ialah bila kita : 1. Bangun awal pagi 2. Bersenam Sentiasa bersenam, tanda kita bersyukur dengan anggota tubuh badan. Jika tidak, badan akan mengalami kesakitan. 3. Bersiap Walaupun hanya duduk di rumah, kita tetap perlu bersiap [ bersolek ]. Wangikan diri. Tanda kita sayang diri sendiri. 4. Al-Fatihah Setiap hari tanpa gagal sedekahkan Al-Fatihah kepada roh kita. 5. Zikrullah Berzikir lah untuk menguatkan rohani kita. Ia makanan terbaik untuk roh. Serta fahami setiap zikir yang di lafazkan. Salam hujung minggu. Alhamdulillah. Nor Azlina Servis Menulis Berhantu N.A Ghostwriter Empire #servismenulis #naghostwriter #ghostwriter #kbba9

24 0

Jangan lepaskan peluang sertai Kelas PERCUMA anjuran FLY HIGH TRAINING CENTRE khusus untuk pelajar 🧒🧑🧕 *21 & 22 JUN 2021* ✅ Tingkatan 1 ✅ Tingkatan 2 ✅ Tingkatan 3 Subjek: *📚BAHASA MELAYU* *📝ENGLISH* *🚀MATEMATIK* *🏝️GEOGRAFI* *🛸SAINS* Untuk pendaftaran, sila klik link Google Form di bawah dan isi maklumat anda: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfw8CgcfpMcXSVf35-n7Fx_SgMcVN4QUf-PNpzwfWwl8FzpZA/viewform?usp=pp_url 🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷 Sebarang pertanyaan, sila hubungi: Wasap.my/60192959863 Wasap.my/601127166046 Wasap.my/601156998919 #kbba9

72 0

Gambar lama, kenangan bekerja sebagai kerani bengkel cum SA di bengkel kereta. Bekerja dalam kelompok lelaki. Mental kena kuat. Kena perli tu biasa dengan rakan-rakan dan juga bos. Kata-kata tersebut tu jadi pemangkin untuk kita maju ke hadapan. Bila saya bekerja disana, saya melihat seperti tiada harapan buat rakan-rakan dan saya untuk maju. Penindasan berlaku. Dengan berbekalkan semangat dan usaha kuat untuk berjaya. Saya lihat, rakan-rakan mekanik sudah berjaya pada hari ini. Masing-masing membuka bengkel sendiri. Tiada yang mustahil ianya berlaku. Alhamdulillah., seronok melihat kejayaan mereka pada hari ini. "Sesungguhnya keadaan-Nya apabila Dia menghendaki sesuatu hanyalah berkata kepadanya: "Jadilah!" maka terjadilah ia". (QS Yasin ayat 82). #kbba9

55 3

Ketahuilah bahawa kikir atau bakhil adalah sifat tercela. Cara untuk mengubati kikir itu adalah dengan melatih diri sentiasa bersifat pemurah dan banyak bersedekah. Peringkat permulaan, memang agak berat untuk bermula. Dan, apabila sudah terbiasa akan menjadi ringan serta menjadi amal wajib buat individu yang mengamalkan. Individu kikir atau bakhil perlu melawan sifat tersebut. Sentiasa beringat bahawa kecelaan sifat kikir dan azab Allah sediakan buat orang yang kikir. Individu yang kikir tidak akan memasuki syurga [ Riwayat Muslim ] Maksud surah Al-Ma'un 107 : 1-7 Adakah engkau perhatikan orang yang mendustakan agama. Itulah (orang) yang tidak mengendahkan anak yatim. Yang tidak menganjurkan untuk memberi makan kepada orang yang miskin. Maka, celakalah bagi mereka yang solat. Yang lalai daripada solat. Yang mengerjakan (kebaikan) untuk dilihat orang. Dan yang enggan memberi pertolongan (kepada mereka yang berhak). Takutilah akan balasan Allah buat individu yang kikir. Nor Azlina Servis Menulis Berhantu N.A Ghostwriter Empire #servismenulis #naghostwriter #ghostwriter #kbba9

45 0

Selepas berbuka tadi, segelas Min Kaffe peneman saya untuk recharge tenaga seharian berpuasa. Alhamdulillah, harapnya tidak mengantuk untuk siapkan kerja #Ghostwriting malam ni. Diformulasikan daripada adunan keenakan kopi Robusta, di gabungkan bersama garam buluh yang mengandungi sumber magnesium yang ternyata mampu menyingkirkan toksin, melancarkan peredaran darah serta menstabilkan tahap pH di dalam tubuh badan anda seterusnya membantu mengekalkan tahap kesihatan dan kecergasan yang berpanjangan. Cc > Therapantslover Baca artikel penuh > https://www.ehbelogaku.com/2021/06/min-kaffe-kopi-korea.html?m=1 Nor Azlina Servis Menulis Berhantu N.A Ghostwriter Empire #servismenulis #ghostwriter #naghostwriter #kbba9

57 2

Bosan-bosan PKP ni, baik kita berbudi pada tanah. Dapat lah juga hasil. Daripada duduk diam-diam kat rumah tanpa berbuat apa, ya tak? Seronok sebenarnya menanam ni. Hilang kemurungan juga. Dan kita akan seronok berganda, apabila pokok yang kita tanam tu mengeluarkan hasil lebat. Wahhhh~ giler tak seronok. [ Korang tolak tepi , untuk lihat gambar ya ] Facebook : @therapantslover Semburan baja juga ada diajar dalam artikel diatas. ⬆️⬆️⬆️ #kbba9

32 1

41 0

Betulkan niat anda pagi ini sebelum masuk kerja. Dengan niat yang betul, pasti allah SWT lorongkan dengan mudah jalan kita. Jadi, jaga niat. Jangan sampai terbabas. Betulkan minda anda. Nak kaya dan berjaya kerana ingin berzakat dan bantu orang lain. Alhamdulillah.. Nor Azlina Servis Menulis Berhantu N.A Ghostwriter Empire #servismenulis #naghostwriter #ghostwriterMy #penulisupahan #kbba9

46 0

Subhanallah, Alhamdulillah wallah ilaha illah wallahuakbar. Janji Allah itu pasti. Antara yang saya amalkan. Ingat! niat asal jangan lari. Kita juga merebut saham di akhirat. Salam Sabtu. #kbba9

44 0

"Aku tak pandai baca! jangan paksa aku lagi.. ***** Di pohon besar,yang tidak berdaun. Juga kelihatan 1 kubur di sebelahnya. Terdapat seorang lelaki tua dan seorang remaja perempuan. Mungkin lingkungan umur 20 tahun. "Nak, bacakan Surah Al- Alaq ayat 1-5." Tangan lelaki tua menghulurkan senaskah Al-Quran. Raut wajah lelaki tua kelihatan bersih. Berjanggut serta berjambang putih, mengenakan jubah dan berserban. "Aku tak boleh baca. Aku tak pandai" ujar remaja tadi. "pakcik nak dengar anak baca,surah Al-Alaq" dengan nada lembut merayu. "Isssh,tak boleh pakcik!" jangan paksa aku lagi. Pergi sana. "bacalah, telitilah, dalamilah, ketahuilah ciri-ciri sesuatu, bacalah kalam, bacalah tanda-tanda zaman, sejarah, diri sendiri, yang tertulis dan tidak tertulis." Suara lelaki tua tadi semakin lama, semakin keras semasa menerangkan maksud surah Al- Alaq ayat 1-5. "Aku tak tahu baca! Kau faham tak, orang tua? menangis teresak-esak sambil bercakap. Wajah tua yang tenang tadi, kini bertukar wajah bengis. Tersentak dari itu, remaja terbabit terjaga dari tidur seawal jam 3 pagi. Dengan basah bantalnya dengan linangan airmata. Di dunia nyata, remaja itu turut teresak-esak menangis. Lantas,dia bergegas ke tandas bagi mengambil wudhu serta melakukan solat taubat. Nota : Jadikan Al-Quran sebagai buku anda. Baca lah, walau bagaimanapun cara. Cari guru mengaji jika tidak pandai membaca Al-Quran. Kerana Al-Quran akan menemani kita semasa di akhirat kelak. Menjadi penyelamat kita disana. -Tamat- Nor Azlina Servis Menulis Berhantu N.A Ghostwriter Empire #servismenulis #naghostwriter #ghostwriterMy #kbba9

45 0

Ayam Masak Kicap [ Halia ] 1. Ayam dipotong kiub 2. Bawang Holland dipotong [ separuh ] 3. Halia [ 2 inci ] di tumbuk halus. 4. Bawang putih dicincang lumat [ 3 ulas ] 5. Kiub pati ayam [ 1 kiub ] 6. Minyak untuk menumis 7. Sedikit garam 8. Kicap [ 5 Sudu Besar ] 9. Air untuk mereneh 10. Lada Benggala dicincang [ separuh ] Cara memasak : 1. Panaskan minyak [ letak sedikit ] 2. Masukkan bawang Holland dan lada benggala. Tumis sehingga garing. 3. Bawang putih dan halia disatukan, tumis sehingga naik bau. 4. Masukkan ayam yang dibasuh bersih tadi ke dalam bahan tumis. Gaulkan. 5. Letakkan air sehingga tenggelam hirisan ayam tadi, supaya hirisan ayam masak dengan sempurna. 6. Masukkan garam dan kiub ayam Adabi. 7. Kicap jangan lupa letak ya. Kemudian, biarkan kuah pekat sedikit. 8. Siap! Sedia dihidang. Alhamdulillah, siap sejenis lauk untuk berbuka nanti. Walau sejenis lauk, tetap bersyukur. Tenaga 5% jer lagi ni. Malam karang gerenti hanyut awal. Letih selepas berbuka. Nor Azlina Servis Menulis Berhantu N.A Ghostwriter Empire #resipi #resipiazlinaGW #naghostwriter #kbba9

66 3

Ya, mulakan apa yang ada di tangan. Tak perlu untuk menjadi sempurna baru nak bermula. Kuncinya adalah, konsisten. Buat tanpa jemu. Ikhlas kan diri untuk memberi, baru lah diri tidak penat dalam melakukan sesuatu perkara. Nor Azlina Servis Menulis Berhantu N.A Ghostwriter Empire #naghostwriter #servismenulisberhantu #ghostwriterMy #servismenulis #kbba9

40 0

Kebersihan diri sangatlah penting. Ayuh !! Kita sama sama bantu kerajaan memutuskan rantaian Covid 19. Jika keluar rumah, pastikan ikut SOP. Senantiasa sanitize tangan atau gunakan sabun untuk basmi segala kuman kuman yang ada. Pilihan saya dan team blogger #KBBA9 ialah AZYMA CARE !

109 10

"PAKU" "Hek eleh. Langsung tak seram cerita pontianak ni." Keluh aku kepada suami, sebaik sahaja cerita dvd tamat. "Abis tu, kenapa gi tengok? kan dah bazirkan masa?" balas Hafiz. Jarinya laju menscroll social media Facebook. "Dah tu? kalau beli tak tengok lagi rugi. Erm, bersiap lah abang. Lepas maghrib kita nak hantar barang client." Siti mematikan perbualan supaya tidak berlaku perang mulut antara mereka. Selepas solat maghrib berjemaah, mereka bersiap untuk menghantar barangan yang di tempah oleh client tersebut. "Aik? laju betul abang siap dengan anak." Kepala yang tidak gatal, digarunya Siti. "Okay abang. Tunggu yer." Nak periksa alamat lengkap client ni. Siti menekan kekunci smartphone nya, bagi mencari perbualan di whatsap. Sebaik sahaja engine kereta Saga FLX dihidupkan. Automatik bauan lavender Ambi Pur menjelajah setiap pelosok kereta. Bermula perjalanan mereka ke lokasi. 'Orang lelaki ni, jika memandu kereta memang laju seperti pelesit. Tiba-tiba dah sampai lokasi. Huh! Sikit takde beri peluang untuk aku berangan' bisik aku dalam hati. ******** "Abang, jom kita makan malam jauh sikit. Alang-alang ni perut dah berkeroncong. Ha, anak tu mesti dah lapar. Tambah Siti lagi. Demi insan tercinta. Hafiz turutkan sahaja. Dia menjadi pemandu kepada isterinya setelah waktu bekerja tamat. Disebelah malam pula, mereka bersama membuat kerja sampingan sebagai seorang usahawan dalam talian. "Ya Allah abang. Sedap betul masakan sini. Servis pantas. Pandai abang pilih tempat ya! Puji Siti kepada suaminya. "Now, see the leg lah." Tengok bumbung atap kedai pun, abang boleh tahu sedap ke tak masakan dia tau. Seloroh Hafiz. "Dah, jangan nak melalut lagi! Lewat malam ni." Dengan ringan sekali mulut Siti berkata begitu. ***** Setibanya di rumah bernombor 62, semi-D. Sejurus daun pintu dibuka.. "Abang! busuknya. Kenapa abang kencing tadi tak flush tandas? "Eeeeee~ geli lah!" Sambil Siti berlari anak , dari muka pintu menuju ke tandas bilik utama. "Bau macam petai! Ehhh, sekarang bau macam benda terbakar pula ni" Semakin ditegur, semakin kuat bauan tersebut menusuk hidung. 'Colok?' bisik Siti. Baca sambungan di komen .. #kbba9

51 1

Sebenarnya, dalam sudut hati ni ada rasa bersalah juga.. Duk share benda² yang mungkin pada saat ni ada rakan² di media sosial yang sedang terkesan akibat pandemik COVID19. Tapi... Ada benda yang kami buat adalah kerana sebahagian daripada 'tugas' blogger. Masih ada PR / Syarikat yang bekerjasama dengan team #kelabbloggerbenashaari untuk promosi business mereka, yang sekarang ni semua secara online.. Tambahan pula arini dah mula #Lockdown! Tak kiralah emas ke, bunga ke, handbag mahal ke, popcorn ke, semuanya bersebab... Tolong jangan salah faham. Minta maaf sangat², kalau² ada yang berkecil hati dengan post² kami sama ada di FB atau IG. Post ini inspirasi daripada blogger masakan terkenal Adnan Ibrahim 》》 www.tiffinbiru.com Lain bidang tapi seakan sama 🌍 #KBBA9 #BukanSekadarBlogger

PEOPLE ALSO VIEWED

Looking for the next influencer in Malaysia to work with?
Have you considered to work with the following influencers?

10.2K
-
1.20 %
Malaysia
1.9K
154 / post
-
Malaysia
787.9K
-
0.40 %
Malaysia Fashion, Styling
6K
20 / post
0.20 %
Malaysia Celebrities, Humor
27.9K
-
-
Malaysia Photography, Travel
125.2K
2K / post
0.80 %
Malaysia Soccer, Celebrities
3.4K
-
9.00 %
Malaysia
26.4K
-
12.00 %
Malaysia Fashion
2.1M
10K / post
1.00 %
Malaysia
97.3K
-
1.00 %
Malaysia Beauty, Art, Fashion
15.2K
611 / post
1.10 %
Malaysia Architecture, Photography, Art, Nature & Outdoors
70K
-
10.50 %
Malaysia Modeling
3.3K
226 / post
-
Malaysia Food & Drink, Health & Fitness, Fashion
3.9K
74 / post
-
Malaysia
19.8K
-
6.40 %
Malaysia